2018年9月29日星期六

女兒就是我的一面鏡,照出我所有好與壞,這就是身教

身教的確非常重要!雷小囡係我面鏡,話說突然有一日,當時19個月大嘅雷小囡,無啦啦攞起家姐本書,係度咦咦哦哦⋯⋯同家姐講:快d啦! 幾點呀? .. 喺我地摸不著頭,諗唔明佢講乜之際,佢又爆多句:快d溫書呀! 做功課呀! 
啲語氣同態度衰到一個點....個樣仲勁乞人憎!(咦?乜原來我叫個囡溫書果刻係咁衰架🧐🧐真係要檢討下先)
小朋友就係一張白紙,你教乜佢做乜,但唔係你教佢abc佢就只學abc..佢最易學到嘅,就係父母嘅一舉一動...呢啲就係我認知嘅 #身教 喇..
我成日都叫人唔好係bb面前講粗口。更加討厭人地係我囡面對講粗口,就算係長輩,我都會馬上溫馨提示。
因為我曾經見過一位舊同事個小朋友得2歲,未識叫人但已經識講粗口。佢父母當時覺得好叻好好笑。但講完後就一把打落爸爸塊面度...咁人地點教人地嘅事我冇資格批評。所以有版我睇,我大囡出世後我一句粗口都未係佢面前講過。(英文縮寫2個字就間中出現嘅😅😅)
你可能覺得講粗口冇咩大不了,仲可能係潮流嘅一種,人地阿乜sir都教粗口教到紅左又發左啦..咁人地係上流社會,大學高級講師有名有利,講粗口都講得好聽過人。我自己都好鐘意睇佢。同老公係佢粉絲tim😆😆但我個囡未到呢個層次之前,我都唔希望佢咁快講呢樣。唔識又唔會死嘅😆
有個朋友佢教仔仔唔好講粗口,佢同個仔解釋得好好。佢話:「粗口人人都識講,識講唔代表佢叻!因為忍得住唔講先最難。你忍到唔講先係最叻!」 我覺得佢講得好好。所以借分享😆😆
另外有幾個身教嘅好例子。
而且想當年我爸都係食住煙教我唔好學人食煙。講住粗口教我唔好學人講粗口....果啲年代教仔女冇咁講究,我估好多人都親身經歷過。但到左呢個年代仲係咁?人要進步嘅...
正所謂好嘅唔學壞嘅學晒,身教真係影響深遠...
今日有感而發,希望時刻提醒自己!



沒有留言:

發佈留言

【豐胸產品推薦】如何豐胸效果最好? 唔好錯過之Envus豐胸體驗

【 豐胸產品推薦 】 如何豐胸 效果最 好 ?   唔 好 錯過之 Envus 豐胸體驗 早前去左  Envus  做左一次即時見效嘅豐胸療程。 起初我都充滿懷疑,非藥物、非注射、非手術! 點可能一次有效果?  但 我以前 搵左好...